 |
Site İstastiği |
 |
|
şu ana kadar 66705511 sayfa izlenimi aldık. Başlangıç: 01/02/2003
|
|
|
 |
| |
Gönderen:huseyin Tarih: 20/01/2017 00:37
DARUL HELAL MEDRESESİ EĞİTİM MERKEZİ FAALİYETE GEÇTİ
“Sizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü yasaklayan bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir.” (Al-i İmran,104).
Batı modernitesinin İslam ümmetinin üzerinde oynadığı oyunlardan, yaptığı tahribatlardan eğitim- öğretim biçimimiz de payını almış bulunmaktadır. Eğitim müfredatımızdan okul mimari yapısına kadar batının örnek alınması sonucunda Müslüman olmasına rağmen İslami bilgisi zayıf, İslam’ın emir ve yasaklarından habersiz, Müslümanlığının vazifeleri konusunda bilgi sahibi olmadan eğitim sürecini tamamlamış nesiller yetiştirdik.
Gıda sanayii de maalesef, diğer sanayi kollarında olduğu gibi batının, yani müşrik düzenlerin, kontrolü ve hakimiyeti altındadır. Fabrika kuruluşundan, imalat teknolojisine ve ham maddelerine varıncaya kadar her şeyde bu kontrol geçerli olmaktadır.
Boğazından geçecek lokmanın emniyetinden sorumlu olan Müslüman, bu durumda ne yapmalıdır? “Gözün görmediğine gönül katlanır” deyip önüne ne getirilirse yutmaya devam mı etmeli, yoksa her konuda olduğu gibi silkinip hiç olmazsa ne yediğini araştırıp kontrol mü etmeli? Daha da önemlisi dizginleri ve ipleri gayrimüslimlerin elinde olan bu mekanizmadan kendisini kurtarmak için bir şeyler yapmalı mı? Yoksa uykusuna devam mı etmeli?
İşte bu soruların muhatabı olan insan, özellikle Müslüman, üzerine yüklenmiş bulunan sorumluluğunu yerine getirmek zorundadır.
Gelecek nesillerimizin İslami yaşantıdan uzak olmaması ve İslam’ın emir ve yasaklarını tükettiği gıda ürünleri başta olmak üzere ilaç, kozmetik, tekstil, finans, turizm vb. hizmet ve ürünlerde de İslami bilince sahip nesiller yetiştirmek üzere eğitim projesini gerçekleştirmekteyiz.
Yüzyıldır nesillerimizin özellikle gıdalardaki İslami bilinçsizliği bugün gerçekliğini korurken, Dünya Helal Vakfı olarak İslami kurallara göre, yetiştirme sürecinden üretim sürecine ve denetim uygulamalarına kadar teknik bilginin yanında, İslami usul ve uygulamalarının eğitimini almış şuurlu bir nesil yetiştirmeyi kendimize görev bildik.
Amacımız ve çalışmalarımız, gelecek nesillerimizin gıda ve ihtiyaç maddelerinin helal, haram ve şüpheli ayırımında doğru, anlaşılır ve bilimsel ölçülere uygun bilgilerin ve ilmi çalışmaların yapılabileceği bir eğitim sürecini uygulayarak, günümüz piyasasının en büyük ihtiyacı olduğuna şahit olduğumuz vasıflı elaman istihdamında Helal ve Haram temel kritik hususların bilincinde insan ihtiyacının karşılanarak, dünya çapında akreditasyon ile dünya standartlarında eğitim verilerek uluslararası kalitede eğitim ve kariyer imkanı sağlamaktır. Kısacası İslam İlimleri ışığında Modern bilimleri öğrenmiş insanlar yetiştirmek
Darül helal Medresesinin öncülüğünü yapacak Eğitim Merkezi tabiri caizse yediden yetmişe kadar helal yaşam sisteminin bilincinde olan insanlar yetiştirecektir. Bu küçücük eğitim merkezimiz böyle büyük hayallerimizi gerçekleştirecek. GİMDES Kurumumuzun gözü, kulağı, dili olarak yardımcı hizmetleri yürütecek
EĞİTİM MERKEZİMİZDE FAALİYETLERİMİZ
1. "HELAL LOKMA AİLEDE BAŞLAR" HALK EĞİTİM PROGRAMI
GİMDES’in sosyal proje olarak gerçekleştirdiği "Helal Lokma Ailede Başlar" halk eğitim programı her ay tekrar etmektedir. Bu programımızda katılımcılarımıza imani bir vazife olan Helal ve Tayyib yaşam sistemimizi anlatmaya devam ediyoruz.
Neler Yiyor, neler içiyoruz? Dinimiz ve sağlığımız için önemli olan bu konuda sorumluluklarımız nelerdir? Gıdalarımızın üretiminde kullanılan haram ve sağlığa zarararlı katkı maddeleri nelerdir? GDO Nedir? Helal ve Tayyib kavramı nedir? Yediğimiz kırmızı ve beyaz etler ve onların ileri işlenmiş et ürünleri hangi tehlikeleri taşıyabiliyor? Çiftlikten sofraya kadar gıdalarımızın emniyetini nasıl sağlayabiliriz? Kozmetik ilaçlar hakkında bilmemiz gereken bilgiler. GİMDES’in çalışma sistemi ve yüklendiği tarihi misyon
2. HELAL MUTFAK ÇOCUK ATÖLYESİ PROGRAMI
Çocukluk döneminde ‘’Helal Lokma’’ bilinci yerleştirme ve çocukların gıda tüketiminde Helal –Haram temel kavramlarını öğrenmelerini sağlayarak hayatını bu esaslara göre tanzim etmesi için bir temel oluşturmayı amaçlamaktadır.
Helal lokmanın çocukluk döneminden itibaren başlama gerekliliğini anaokulu eğitimi içerisinde atölye faaliyeti olarak daha etkin ve kalıcı olduğu görülmüştür. Zira çocuklar, duyduklarını değil gördüklerini uygularlar. Geleceğimiz olan yavrularımızı, haram yiyecek ve içeceklerden korumamız gerekmektedir. Sokaklarda, okullarda, evlerimizde oldukça hareketli günlerin yaşandığı bu dönemde dünyayı düzeltmek istiyorsak, önce insanı düzeltmeliyiz diyoruz ve bu düzeltmenin ilk basamağının ‘Helal Lokma’ bilincini kazanma ile başlayacağını belirtiyoruz.
3. HELAL SERTİFİKALI DENETÇİ EĞİTİM PROGRAMI
Gıda, ilaç, kozmetik, temizlik ve ihtiyaç maddelerinde helallik riskleri ve sertifikalandırma süreci, fıkhi meseleler, Helal Güvence Sistemi ve helal denetçi vasıfları ile ilgili detaylı bilgilendirmelerin yapıldığı 5 gün süren ve Eğitim sonunda yazılı ve gerek görülürse sözlü imtihan ile katılımcılara başarılı olmaları durumunda helal denetçi belgesinin verildiği eğitim programıdır.
4. GÖNÜLLÜ GENÇLİK EĞİTİM PROGRAMI
Dünya Helal Vakfı’nın GİMDES ve GİMDES Gönüllüleri ile Helal ve Tayyib bir yaşam için organize ettiği bir programdır. “Yediklerimiz İçtiklerimiz Helal mi Haram mı? ve Sağlığımıza Ne Kadar Uygun?” sloganıyla gerçekleştirilen ve katkı maddelerini ve gıda etiketlerini inceleme, temizlik, ilaç ve kozmetik ürünlerindeki tehlikelerin anlatıldığı temel helal gıda eğitimi programı her yıl bir günlük olarak tekrarlanmaktadır.
5. HANIMLAR KURULU AYLIK EĞİTİM PROGRAMI
Müslüman bir annenin çocuğuna helal bilinci yerleştirmesi en büyük vazifesi, HELAL LOKMADA İLK MEKTEP anneler olduğunun bilinmesi ve vazifesini icra ederken helal lokma hassasiyetinin en önemli halkası olan geleceğin anneleriyle buluşmalarına devam eden GİMDES Hanımlar Kurulu seminerlerine Dünya Helal Vakfı ev sahipliği yapıyor. Genç kızlarımıza; istikbalimizin ancak helal lokma ile yetişmiş ve helal yaşam şuurunda olan bir gençlik ile bugünkü buhranlarından kurtarılabiliceğinin, Helal Gıdanın Önemi - GİMDES’in Tanıtımı ve Diğer Kurumlardan Farkı -Helal Kesim Nasıl Olmalı? -Katkı Maddelerini ve Gıda Etiketlerini İnceleme -Temizlik ve Kozmetik Ürünlerindeki Tehlikelerin anlatıdığı bir programdır.
6. LİSANS ÜSTÜ VE DOKTORA EĞİTİMİ YAPAN ÖĞRENCİLERE DESTEK EĞİTİMİ PROGRAMI
Çeşitli üniversite ve Fakültemizde artık Helal kazanç ve helal yaşamla ilgili konularda tezler ve projeler yapılabilir bir seviyeye gelinmiştir. Çalışmalarını yürütürken ilk durakları GİMDES ve Dünya Helal Vakfı olmaktadır. İki kurum da bu bilimsel çalışmaları önemsemekte ve bu tür çalışmalar yapan insanlarımıza destek vermektedir.
7.HELAL DÜNYA MARKET YÖNETİCİLERİNE EĞİTİM PROGRAMI
Müslüman tüketicilerin bilinçlenme kemiyet ve keyfiyet yoğunluğu arttıkça helal sertifika verilmiş firmaların ürünlerine de ilgi ve taleb de artmaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak maksadı ile geliştirilmiş Uluslararası nitelikte Halal Dunya Marketler Birliği çatısı oluşturulmuştur. Bu çatı altında faaliyet gösteren girişimci kardeşlerimize Helal sertifikalı ürünlerin diğer ürünlerden farkları, ürünlerdeki önemli noktaların neler olduğu ile ilgili verilen eğitimlerdir.
8. HELAL SERTİFİKASI ALMAK İSTEYEN FİRMALARA HELAL GÜVENCE SİSTEMİ EĞİTİM PROGRAMI
GİMDES’den Helal belgesini almış veya almak isteyen firmalara yönelik, Helal sertifikalama sisteminin başlangıçtan itibaren nasıl uygulanması gerektiği, firmanın üretim türüne göre kritik kontrol noktalarının belirlenmesi, Helal güvence sistemi kapsamında, satın almadan, depolama hatta satışa kadar tüm aşamalarda uyulması gereken yükümlülüklerin anlatıldığı eğitimler verilmektedir.
9. ULUSLARARASI HELAL VE TAYYİB ÜRÜNLER EĞİTİMLERİ
GİMDES’in deneyimlerinden faydalanmak isteyen Helal sertifikalama kurumları temsilcileri ve dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan ve değişik faaliyetlerde bulunan kişilerin katıldığı eğitimlerde, Helal sertifikalı ürünlerin nasıl üretilmesi gerektiği, kritik noktaların neler olduğu, Helal güvence sisteminin firmalarda nasıl uygulanabileceği gibi konularda bilgilendirme yapılmaktadır.
10. SİVİL TOPLUM KURUMLARININ VE OKULLARIN ORGANİZE ETTİĞİ SEMİNER VE KONFERANSLAR
Yurt dışında veya Türkiye’nin değişik illerinde bulunan ve toplumda farkındalık oluşturmak için faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum kurumlarının organize ettiği “Helal ürün” seminer veya konferanslarında GİMDES uyguladığı Helal sertifikalama uygulamalarında kritik kontrol noktalarını aktarmaktadır.
11. ULUSLARARASI HELAL VE TAYYİB ÜRÜNLER FUAR, ÇALIŞTAY VE KONFERANSLARI
Helal ve Tayyib ürünlerin gerekliğinin ortaya çıkması ile birlikte, ürünlerdeki kritik kontrol noktaları, jelatin, etanol, makinalı kesim, sersemletme gibi tartışmalı konuların, alanlarında uzman kişiler tarafından tartışılması amacıyla GIMDES tarafından 8 defa organize edilen etkinliklerde önemli sonuçlar alınmış, bu alanda değerli katkılar sağlanmıştır.
|
|
| |
 |
Haber Puanlama |
 |
|
Ortalama Puan: 5 Toplam Oy: 9

|
|
|
 |
|
|